”SEO” – dagens nya förkortning..?

Posted on | September 20, 2009 | Comments Off

SEO eller Search Engine Optimization Ă€r knappast nĂ„got nytt. Det Ă€r helt enkelt det man gör nĂ€r man försöker fĂ„ sin webbplatts att komma sĂ„ högt som möjligt nĂ€r nĂ„gon söker pĂ„ en sökmotor sĂ„ som Google. SEO har följdaktligen ocksĂ„ funnits sĂ„ lĂ€nge som det funnits sökmotorer. (Ni har vĂ€l inte glömt Altavista? Eller före det Webcrawler och Lycos…) PĂ„ den tiden sĂ„ rĂ€ckte det ganska lĂ„ngt med att lĂ€gga in ord som kunde indexeras pĂ„ den statiska sajten. Konkurrensen om utrymme var lĂ„g och algoritmerna som sökmotorerna anvĂ€nde var enkla.

Helt annorlunda ser det ut idag. Gör en sökning pĂ„ “Review” pĂ„ Google sĂ„ fĂ„r man 981 miljoner trĂ€ffar!

Idag anvÀnder ex Google en avancerad algoritm för att rÀkna ut vad som Àr det mest intressanta sökresultatet vid en sökning. Vad de slÄss mot Àr bl a automatgenererade sajter som försöker komma högt pÄ sökningar och sÄdana trÀffar gör naturligtvis Google till en mindre anvÀndbar tjÀnst.

SEO Ă€r en hel vetenskap men nĂ„got som blir viktigare och viktigare i vĂ„r digitala vĂ€rd dĂ€r portaler som ex Passagen och Torget sedan lĂ€nge spelat ut sin roll och “Banners” mer eller mindre Ă€r döda som reklamkanaler (Ă€ven om pĂ„fallande mĂ„nga fortfarande betalar pengar för dem). SĂ„ för marknadsförare och reklamfolk i Sverige borde det hĂ€r vara viktigt. Men kunskapen hur man hamnar rĂ€tt verkar vara ganska lĂ„g.

Men det finns en bra enkel start. Har ni eller vill ni ha en sajt i flash, gör den sökbar för Google ocksÄ! (Google kan inte lÀsa flashfiler).

SEO Ă€r nĂ„t jag kommer att Ă„terkomma till pĂ„ den hĂ€r bloggen. Och det Ă€r ett viktigt verktyg för oss frilansare att synas…

/Jonas

Comments

Comments are closed.

 • Jonas Svedberg

  Jag Àr en frilansande senior Art Director som hjÀlper företag med bÄde digital och traditionell marknadsföring.

  Hör av dig om du vill kika nÀrmare pÄ vad jag gjort.


  Svedberg Creative AB
  Jonas Svedberg
  FörmansvÀgen 20
  117 59 Stockholm

  +46-8-744 03 10
  +46-730-96 33 00

  jonas (a) svedberg. se

 • vCard

 • Jonas Twitter